Bringatúra a Murához 1.

Bringatúra a Murához 1.

Indulás: Letenye központ – Az öreg Platántól ….

A bicikli úton Nagykanizsa irányában elindulunk, majd pár kilométer megtétele után lekanyarodunk jobbra a repcetáblák között rejtőző földútra. Ha tavasszal indulunk túrázni a repcevirágzás idején különösen festői látványban lehet részünk.
A földúton végiggördülve eljutunk Letenye város Egyeduta városrészébe, ahol autentikus falusi környezetbe cseppenünk. Itt balra kanyarodva végig haladunk a főutcán Tótszerdahely irányába, majd a második jobbra kanyarodó utcába hajtunk és az autópálya felett áthaladó úton gurulunk tovább a mezei útra, amelyről több irányba is indulhatunk, de mi most a vadregényes Mura folyóhoz szeretnénk eljutni, ezért egyenesen haladunk tovább. Az út végén egy tábla fogad minket, ahol a Mura folyó történetével ismerkedhetünk meg. Pár méterrel arrébb pedig, már kezdődik a Mura-menti Tájvédelmi Körzet.

Itt folyik a horvát- és a magyar határt elválasztó Mura folyó.

Balra egy titokzatosan hívogató utacska invitál bennünket, s már a fák közül néhol megcsillani látszik a folyó zöldje. Itt érdemes kicsit leszállni a biciklikről, és gyalogosan bejárni a folyópart mentén húzódó zegzugos ösvényt. Igazán pompás panorámában gyönyörködhetünk, miközben hallgathatjuk a természet hangjait, a víz folyását, a csiripelő madarakat.

Egy távcső segítségével pedig meg is csodálhatjuk őket.

Hazánk és Horvátország részvételével megszületett a Mura-Dráva-Duna Bioszféra rezervátum, melynek keretén belül gondoskodtak olyan táblák kihelyezéséről is a túrázók számára, melyek röviden bemutatják a tájvédelmi körzet élővilágát, s teszik ezt interaktív módon a legkisebbek legnagyobb örömére. S ha a teljes túrát végigjárjuk, akkor még egy kódfejtő kaland részesei is lehetünk.

Bringára fel, mindenkinek izgalmas felfedezést kívánunk!