Letenye

Városunk Zala megye délnyugati részén, a magyar-horvát határ mentén fekszik. A várost északról dombok, délről tavak és a Mura folyó határolja.

Letenye első említése  1347-ből való, Letyne formában. Neve szláv eredetű (leto: „nyár”.) Ekkor a Gutkeled család birtokában állott, és kiemelkedő jelentőséggel bírt a környéken.  1358-ban a Gutkeled család kihalása után visszaszállt a királyra a birtok. 1366-ban az új szlavón bán Széchy II. Miklós ónod váráért cserébe szerezte meg Letenyét. 1367-ben a király vásártartási jogot adott a településnek, amely 1498-tól mezőváros. 1989-ben városi rangot kapott Letenye.

A település 4.400 lelket számlál, Zala megye egyik legszebb kistérségi, járási központja a Mura-menti tájvédelmi körzet területén. Budapesttől az M7-es autópályán két és fél órányira található határátkelőhely Horvátország felé. Az adriai tengerpartra az országból érkező turisták megálló-, és pihenőhelye.

Letenye központjában található Szapáry-Andrássy Kastély nyugalmat árasztó, védett parkjában strand- és termálfürdő ülő-, úszó-, és gyermekmedencével, valamint kempingjével, apartman házával várja a pihenni vágyó kedves vendégeket. Éttermek, panziók biztosítják városunkban az átutazó és az itt kikapcsolódni vágyó vendégek kényelmét.

Csendes, virágokkal színesített kisvárosunk a Mura határfolyóval és erdővel borított lankás zalai dombok, szőlőhegyek meghittségével az urbanizált, rohanó világunkban felüdülést nyújt a kerékpározók, bakancsos túrázók, horgászok, vadászok és kirándulók számára. Számtalan kiváló kirándulási lehetőséggel bír a környék, melyeket a környékbeli látnivalókban részletesen is bemutatunk.

Látnivalók

Ősplatán

Szapáry-Andrássy Kastély és park

Letenyei Városi Könyvtár

Muramenti Tájvédelmi Körzet

Öreghegyi Borona Pince

Fáma háza

Letenyei Szentháromság Templom