Muramenti Tájvédelmi Körzet

Muramenti Tájvédelmi Körzet

Hazánk egyik legsebesebb vadvízi folyója a Mura, Zala megye Dny-i részén kanyarog, elválasztva Horvátországot és Magyarországot.

Folyamatosan változik, épít és rombol, alakítja medreit. Gyönyörű folyókanyarulatok jellemzik. Ártéri ligeterdők és rétek találhatók a partjainál, ahol rendkívül gazdag növény-, és állatvilággal találkozhatunk. 2007-ben törvényi oltalom alá került és ekkor kapta a Muramenti Tájvédelmi Körzet nevet, 2012- ben pedig az UNESCO döntése alapján ez a vidék is része a Duna-Dráva-Mura Bioszféra Rezervátumnak is.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyakran szervez bemutató túrákat, de egyénileg is fel lehet fedezni jónéhány hátizsákos túraútvonalat, melyhez segítséget nyújtanak az ösvények mentén elhelyezett tájékoztató táblák. Magán a Murán pedig a vízi kalandoknak hódolhatunk. Ezekhez azonban szakképzett vezetőre és engedélyekre is szükség van, mivel a horvát-magyar határ jelenleg schengeni határ is. De ezeket az engedélyeket a túra szervezői szokták intézni.
Jól kialakított csónakkikötők vannak a Mura magyarországi több szakaszán is: Kerkaszentkirály, Muraszemenye, Tótszerdahely, Molnári, Letenye. Igazi családi kalandnak ígérkezik egy raftingozás a Murán. Biztos, hogy maradandó élményekkel gazdagodik, aki ily módon is szeretné felfedezni ezt a csodálatos régiót.

A Mura kedvelt horgászvíz is. Nemcsak az élővíz, hanem számtalan kis holtág, valamint kavicsbánya tavak is rendelkezésre állnak a horgászat szerelmeseinek. A Mura menti erdős terület pedig számtalan hátizsákos-, vagy éppen biciklis túrát kínál vadregényes környezetben. Ezek között megtaláljuk az egészen könnyű, kisgyermekekkel is végig járható tanösvényeket, de a komolyabb túrázók sem fognak csalódni!

Kívánjuk, hogy mindenki kedve szerint fedezze fel ezt a csodás tájat!

I Love Letenye!

www.zzsz.eu/programok-erdekessegek