Szapáry-Andrássy Kastély és park

Szapáry-Andrássy Kastély és park

A Szapáry család (régi magyar nemesi család) építette a kastélyt a 18. században barokk stílusban. Később 1821-1825 között átépítették klasszicista stílusban. A kastély 1830 tájékán az Andrássy család birtokába került házasság révén, s ekkor alakította át gróf Andrássy Károly, aki egyébként országgyűlési követ is volt.

„Utolsó lakója Andrássy Imréné (született Stella Kuylenstierna) svéd arisztokrata volt, aki családjával 1944-ben hagyta el a kastélyt a németek és az oroszok benyomulása után. A grófné visszaemlékezésében ezt írta: „Legjobban Letenyén éreztük magunkat… Elbűvölően szép hely, a kis, harmincszobás fehér kastély egy hatalmas parkban állt mindenütt virágok nyíltak.”
hu.wikipedia.org/wiki/Andrassy- kastely_(Letenye)#Források

A kastély jelenleg művelődési házként működik. Helytörténeti múzeum található a földszintjén, valamint táncterem, melyeket különféle rendezvények lebonyolítására szoktak igénybe venni. Az emeleten található egy színházterem, mely korábban egy mozinak is otthont adott, mára többnyire színi előadásokat, rendezvényeket tartanak itt.

A kastélyt körbeveszi egy kb. 5,6 hektáros gyönyörű kastélypark, mely természetvédelmi területté is lett nyilvánítva. A parkban található egy 400 éves platán fa és a városi könyvtár is, melyet Nagy Ervin Kossuth díjas építész tervezett organikus stílusban. A park egyik érdekessége a gyertyán lugas. Jelentős a park élőfa gyűjteménye, melyet a II. világháború jelentősen megtépázott, de így is fennmaradt közel 100 fajból álló lomb- és tűlevelű fa- és cserjegyűjtemény.

A Szapáry-kastély ősparkjának öreg tölgyei és vérbükkjei alatt, az ózondús levegőt árasztó kastélypark mellett található a Letenyei Strand és Termálfürdő is. A három hektárnyi zöldterületen a medencék mellett kemping, röplabda és strandfoci pálya is található.